romana   magyar   english   francais

 
   KAROK
nyitólaphonlaptérképwebmailbelépési feltételek

     ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
     KAROK, SZAKOK
     ELÉRHETOSÉG

  
LÉLEKTAN ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYI KAR

           Szakképesités:
                     -pszichológia
                     -gyógypedagógia
           Idotartam: 3 év, nappali látogatás
           Szakma: pszichológus, gyógypedagógus
           Elhelyezkedési lehetoségek:klinikai pszichológusként, pszichológusként vállalati és közlekedési laboratóriumokban, speciális iskolákban mint diagnosztikáló pszichológus, beszédhibásokkal foglalkozó gyógypedagógusként (logopédus), tanárként, tanácsadói magánrendelot is nyithat, ugyanakkor dolgozhat mint pályaválasztási tanácsadó, pszichoterapeuta.


A marosvásárhelyi pszichológia kar 1992-ben alakult meg a „Dimitrie Cantemir” Egyetem keretén belül, a Campus területén muködik és kiváló anyagi körülményeket biztosit a diákoknak: modern tantermeket, több mint 20 intelligencia-, egyéniségi-, személyiségi-és alkalmazkodási teszttel felszerelt laboratoriumot. A kar hivatása a normális és speciális oktatás, valamint ipari és egészségügyi laboratoriumok számára szakemberek képzése, lépést tartva a pszichológia fejlodésével és a munkero-piac igényeivel. Az intézménynek sikerült kompetens specialistákat formálnia a fakultáson folyó minoségi oktatás és tudományos kutatómunka segitségével. A tantervben eloirt tudományágaknak megfelelo szakirodalom egy átfogó és állandóan aktualizált könyvállományba lett rendszeresitve, amely a leheto legjobb tanulmányi feltételeket biztosit a diákoknak. Az iskolai oktatás kibovitéséhez hozzájárul a pszichológia kör tevékenysége is. A lélektani fakultás a mesterképzo bevezetése révén kibovitette a továbbképzés lehetoségét.

Tanterv

Lélektani statisztika és az adatok információs feldolgozása, A pszichológia alapelvei (Bevezetés a lélektanba, A lélektan mechanismusai), Fejlodéslélektan (A gyermek és a serdülo lélektana, A felnott és az idos lélektana), Bevezetés a kisérleti pszichológiába, Kisérleti módszerek és technikák, Neuropszichológia, Nevelésszociológia, Pedagógia és curriculum elmélet, Angol nyelv, Felnottoktatás, Személyiséglélektan, Szociálpszichológia, Pszichopatológia, Lélektani kutatások módszertana, Iskolapszichológia (Neveléspszichológia), Szervezetpszichológia, Munkapszichológia, Kognitiv pszichológia, Képességek-és intelligencia felmérés, Nevelés-és felméréselmélet, Klinikai gyakorlat, Menedzserpszichológia, Pályaválasztási tanácsadás, Bevezetés a pszichoterápiába, A személyiség felmérése, pszichodiagnózisa, Pszichológiai felmérés, Gyógypedagógia és logopédia, Jogi pszichológia, A kreativitás lélektana, Pszichoanalizis.

Tudományos kutatási programok

- Egyetemi lélektan és gyógypedagógia - „A diákok iskolai sikere”, „Önértékelés és iskolai siker”, „A felsooktatás minoségének biztositása”, „A tanügyi káderek felkészitése és továbbképzése”
- Nevelési pszichopedagógia - „Az I osztályosok iskolai alkalmazkodása”
- Katonai pszichopedagógia - „Hivatásos rendorok egyénisége: diagnosztika/kórisme és beavatkozás”
- Elméleti lélektan – “Gátlások és traumák kutatása”,
- Alkalmazott pszcihológia – “Minoségi módszerek a sérüléses memória tanulmányozására”, “Poszt-traumatikus stressz a nemi eroszakot szenvedett áldozatoknál”, “Az ADHD párhuzamos tanulmányozása normális és szellemi fogyatékos gyermekeknél”, “Pszichoanalizis alkalmazása a gyermekeknél”
- Alkalmazott speciális lélektan – “A gyermek elmezavarok korai, orvosi és pszichoszociális sikon történo megelozése”, “Az értelmi fogyatékos gyermek érzékelés-módosithatóságának felmérése”
- Intediszciplináris megközelitések – “Stressz, személyiség és teljesitmény a menedzsereknél”, “Különbözo életkorok, nemek és társadalmi-kulturális környezetek kognitiv-értékelméleti sajátosságai”, “Falusi nevelési formák és intézmények”, “Felnottoktatás”


  Elképzelés és megvalósitás EDRIS.  belépési feltételek | elérhetoség
        © DIMITRIE CANTEMIR EGYETEM. MINDEN JOG FENNTARTVA.