romana   magyar   english   francais

 
   DESPRE ROMANIA
acasaharta paginaposta electronicatermeni si conditii


  

Dupa suprafata si populatie, Romania este cel mai important stat din zona balcanica. Ea are o suprafata de 238.391 km2 si se situeaza in europa de est, intre Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria si Serbia. La est este marginita de Marea Neagra, principalele forme de relief fiind muntii (31% din teritoriu) dealuri si podisuri (33% din teritoriu) si campiile (36% din teritoriu).

Teritoriul Romaniei este impartit in 4 zone geografice Transilvania, Valahia, Moldova si Dobrogea de nord, care la randul lor sunt impartite in 41 de judete, capitala fiind la Bucuresti. Romania are in jur de 21,7 milioane de locuitori de diferite etnii: romani 90,2%, maghiari 6,6%, tigani 2,4%, ucraineni 0,3%, germani 0,28%. Din punct de vedere economic, tara noastra prezinta un ridicat potential agricol si turistic si o populatie disciplinata, ospitaliera si extrem de toleranta.

Asezarea geografica a Romaniei, are drept rezultat o clima temperat continentala. Temperatura medie anuala difera nesemnificativ cu latitudinea (3C diferenta intre localitatile din sud si cele din nordul tarii) dar diferentele cauzate de altitudine sunt mult mai semnificative (5 - 10C diferenta intre temperatura medie din zona de munte si cea de la campie).

Poporul roman s-a format la inceputul mileniului intii dupa Cristos, pe o vasta arie, din Grecia pana in Polonia si din Elvetia pana in Ucraina de azi. Aici a rezultat din romanizarea tracilor o populatie surprinzator de unitara atat lingvistic (vorbind latina vulgara) cat si cultural
Astazi, romanii sunt singurii urmasi ai lumii romane din centrul si rasaritul Europei, iar limba lor, impreuna cu franceza, italiana si castiliana este una dintre principalele limbi de sorginte latina. Poporul roman (roman provenind din latinescul romanus) este o insula de romanitate intr-o mare de popoare slave si fino-ugrice, intr-o zona bantuita vreme de mai bine de un mileniu de toate valurile migratoare cunoscute de Europa.
De credinta crestin-ortodoxa (bizantina) inca din secolul IV DC, romanii de azi (numiti si daco romani) au trait incapand cu Evul Mediu si pana in timpurile moderne in trei principate invecinate, de sine statatoare: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Dupa anul 1859 romanii reusesc partial realizarea unitatii nationale. Statul modern Romania este in principiu opera regelui Carol I din ramura Sigmaringen (Baden-Wurtenberg) a familiei Hohenzolern si a urmasului sau Ferdinand (cel Mare).

Cele doua decenii de cert progres economic si reala afirmare politica si culturala, care au urmat primului razboi mondial au fost brusc curmate in anul 1940, cand incepand cu dictatele de la Moscova si apoi Viena o treime din suprafata si populatia tarii este pierduta. In 1945, dupa 4 ani de razboi si 700.000 de vieti pierdute, Romania se reface partial prin anularea efectelor dictatului de la Viena. Traditiile democratice ce au dainuit (cu toate imperfectiunile inerente) vreme de un secol, sunt infrante de trupele invadatoare sovietice si de impunerea fortata a regimului comunist.
Sperantele trezite in anii 1960-1968 de indepartarea de modelul sovietic, (Romania a fost singurul stat care s-a opus atacarii in 1968 Cehoslovaciei de catre URSS, RDG, Polonia si Ungaria) sunt repede infirmate prin transformarea regimului Nicolae Ceausescu in cel mai asupritor si absurd regim totalitar. Acestui regim i se va pune capat prin revolutia din decembrie 1989.  Edris Webdesign                 termeni si conditii | contact
  © UNIVERSITATEA DIMITRIE CANTEMIR
Unitate autorizata sa prelucreze datele personale ale studentilor si cursantilor de catre
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu caracter personal, inregistrata sub nr.18316