romana   magyar   english   francais

 
  
acasaharta paginaposta electronicatermeni si conditii


  
Dimitrie Cantemir ( 1673 - 1723 ), este unul din cei mai de seama reprezentanti ai istoriei si culturii romanesti.
Patron si protector al institutiei de invatamant " Dimitrie Cantemir ", a fost ales de catre fondatori ca egida si emblema spirituala datorita activitatii deosebit de complexe in intreaga sfera a cunoasterii valorilor culturale si spirituale, datorita rolului sau de ambasador constant si asiduu al culturii si valorilor romanesti.
Carturar de formatie enciclopedica, Dimitrie Cantemir este cel mai important promotor al umanismului si preiluminismului romanesc din secolele XVII-XVIII.

Nascut la 26 octombrie 1673 ca fiu al Anei Bantas si al lui Constantin Cantemir, domn al Moldovei intre 1685 si 1693, tanarul principe a beneficiat de o educatie complexa si completa sub indrumarea lui Ieremia Cacavelas - invatat, filozof si literat grec - primul dascal care a sadit in sufletul invatacelului sau samanta cunoasterii. In aceasta perioada a studiat limbile latina, greaca si slavona, (ajungand sa stapaneasca la un moment dat 14 limbi) notiunile "artelor liberale", teologia, strategia militara si istoria. Dovedeste o puternica aplecare spre sinteza si interpretarea cunostintelor acumulate; astfel ca nu intarzie sa elaboreze primele sale lucrari scrise: "Divanul", " Metafizica" si "Logica".
Aflat la Constantinopol, ca si garantie a Moldovei la Inalta Poarta isi continua studiile la "Academia Greceasca a Patriarhiei", cunoscand lumea musulmana, intelepciunea araba, credintele si limbile orientale; devenind astfel primul nostru orientalist.
Patrunzand in mediul ambasadelor marilor puteri Europene, Cantemir a avut prilejul promovarii culturii si spatiului romanesc. In Europa, Dimitrie Cantemir a fost repede si definitiv acreditat ca fiind cel mai de seama cunoscator al istoriei otomane ocupand un loc privilegiat in tagma eruditilor timp de peste un secol. Dimitrie Cantemir ajunge domn al Moldovei in 1710 iar in timpul scurtei sale domnii incearca intemeierea unui stat centralizat domnesc incheind "Tratatul de Alianta" cu Petru cel Mare fiind nevoit astfel sa intervina de partea tarului in razboiul ruso-turc. In urma infrangerii de la Stanilesti carturarul este nevoit sa se refugieze la curtea lui Petru cel Mare. In Rusia Dimitrie Cantemir devine un colaborator apropiat al tarului sprijinindu-l in actiunile sale politice. Redacteaza impulsionat de Leibntz "Descriptio Moldaviae" - opera in care a dezvoltat aceasi conceptie politica pe care o promovase si din postura de monarh. Ca o recunoastere a valorii operei amintite, la propunerea filosofului german, Dimitrie Cantemir este ales membru al Academiei Regale din Berlin. Sfetnic ideal, avand in vedere unitatea de conceptie statala a celor doi monarhi, initiaza o serie de reforme radicale menite dezvoltarii rapide a statului. Integrat in aceasta viata de prefaceri economice si militare a Rusiei, Cantemir isi continua opera literara: "Istoria cresterii si descresterii Imperiului Otoman" - lucrare tradusa din latina in toate limbile europene de larga circulatie - si "Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor".
Participarea principelui Cantemir la viata politica a Rusiei s-a intensificat dupa numirea sa in functia de " Consilier Secret si Membru al Senatului". Ultima mare actiune politica la care participa - campania tarului Petru I impotriva Persiei (1722) - reprezinta izvorul celor din urma cercetari si scrieri ale lui Cantemir: "Collectanea Orientalia. Princips Demetrii Cantemiri variae schedae et excerpta e autographo descripta "- volum de insemnari cartografice si arheologice, de note privind folclorul si moravurile orientale, de interpretari si comentarii asupra acestora. La 21 august 1723 eminentul carturar se stinge din viata la Dimitrievka, mosia daruita de tarul Rusiei pentru serviciile aduse.

Opera lui Dimitrie Cantemir este unica si in ziua de azi datorita complexitatii rezultate consecutiv formatiei sale enciclopedice: stiinta se impleteste cu filosofia istorica si geografia sunt analizate stiintific iar etica, literatura si muzica sunt completate de studiul moravurilor si al folclorului; departe de orice diletantism toate acestea poarta pecetea metodei stiintifice si cunoasterii reale.

Osemintele lui Dimitrie Cantemir readuse in 1935 in Romania se afla la Biserica Domneasca "Trei Ierarhi" din Iasi. Pe lespedea raclei sale sta scris: "Aici, intors din lunga si pre greaua pribegie infruntata pentru libertatea tarii sale, odihneste Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei ".  Edris Webdesign                 termeni si conditii | contact
  © UNIVERSITATEA DIMITRIE CANTEMIR
Unitate autorizata sa prelucreze datele personale ale studentilor si cursantilor de catre
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu caracter personal, inregistrata sub nr.18316