romana   magyar   english   francais

 
  
acasaharta paginaposta electronicatermeni si conditii
profesor doctor docent
Zaira Murgu
  
Fundatia Ecologica "Dimitrie Cantemir" a fost intemeiata cu sentimentul si convingerea ca Romania si poporul sau pot si merita sa se ridice la nivelul de viata si de civilizatie al celor mai dezvoltate tari ale lumii.

Romania este daruita de Dumnezeu cu bogatii si frumuseti intr-o mai mare masura decat multe alte tari cu standard de viata ridicat, iar poporul sau, nascut crestin, este inteligent, inventiv, ospitalier si tolerant.

Toate aceste calitati sunt valorificate doar intr-o mica masura si acest lucru se rasfrange negativ asupra cooperarii Romaniei cu alte tari. Menirea acestei fundatii este ca prin raspandirea culturii, stiintei si artei, prin formarea de specialisti in diferite domenii de activitate sa contribuie la ridicarea nivelului de civilizatie si la constientizarea valorilor nationale.

Dorim ca fundatia sa polarizeze contributia spirituala si materiala a romanilor de pretutindeni, pentru promovarea in lume a valorilor din tara lor de origine. In aceeasi masura dorim ca prin intermediul celorlalte etnii din Romania sa promovam spatiul si cultura romaneasca, relatii de colaborare si respect reciproc cu tarile a caror limba o vorbesc.

Fundatia este preocupata si are actiuni in acest sens, sa promoveze relatii de colaborare pe termen lung cu asezaminte, institutii de invatamant, fundatii din Romania si din alte tari pentru schimburi de experienta privind continuturile curriculare, sistemele pedagogice de invatamant teoretic si practic, schimburi de informatii si de experienta la nivel de studenti si cadre didactice.
Fundatia Ecologica "Dimitrie Cantemir" Tirgu-Mures va face tot ceea ce trebuie si este posibil, pentru a deveni prin perseverenta, onestitate si convingerea ca in acest mod slujeste cu credinta Romania, un centru de polarizare a spiritualitatii si culturalitatii din zona in care isi desfasoara activitatea.

Tot ceea ce vom gandi sa facem si vom realiza va fi un omagiu adus memoriei patronului spiritual al fundatiei, marelui carturar Dimitrie Cantemir.
In tot acest context, nu trebuie sa uitam complexitatea domeniului educational si aspectele sale implicite.

Munca de dascal nu s-a rezumat niciodata doar la transmiterea de cunostinte de stricta specialitate, datoria lui fata de tinerii implicati in procesul educativ constand in pregatirea acestora pentru VIATA prin impartasirea experientei, a concluziilor dar si a indoielilor si a dezamagirilor sale.
Dascalul este INVATATORUL. Pe deplin constient de faptul ca discipolii sai vor pasi in viata socio-profesionala inarmati cu arsenalul de cunostinte predat de catre el, dascalul are responsabilitatea acestui arsenal - numit curriculum.

Profesionalismul este indisolubil legat de sociabil, finalitatea institutiei de invatamat fiind integrarea socio-profesionala. In ziua de azi majoritatea institutiilor de invatamat ale lumii detin, in curriculum-ul utilizat, aceasta componenta: pregatirea personala si sociala.

Pentru Romania, descatusata tarziu din izolarea comunismului, revenirea, dupa 1989, la un invatamant complet si eficient a intampinat dificultati inerente create pe de o parte prin promovarea economiei de piata - conditie sine qua non a progresului economic - iar pe de alta, datorita necesitatii de adaptare rapida a ofertei educationale la cererea reala a noii piete de munca din Romania.
In aceste conditii a inceput in Romania pionieratul invatamantului particular. Institutiile de invatamat privat, identificand rapid nevoile pietei muncii, au promovat o oferta educationala axata pe specializarile specifice economiei de piata.

In toti anii care au trecut de la revolutie, "Dimitrie Cantemir" a inregistrat la nivelurile sale educationale - facultati si scoala postliceala - un palmares notabil reprezentat prin procentul de absolventi cu insertie pe piata muncii in profilul pentru care "Dimitrie Cantemir" i-a scolarizat.

Fondator profesor doctor docent ZAIRA MURGU  Edris Webdesign                 termeni si conditii | contact
  © UNIVERSITATEA DIMITRIE CANTEMIR
Unitate autorizata sa prelucreze datele personale ale studentilor si cursantilor de catre
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu caracter personal, inregistrata sub nr.18316